Zasady układania jadłospisu prezentacja



2. żywienia .. Ja ustaliłam, że będę spożywać 4 posiłki dziennie: I śniadanie o godzinie 7:00, II .W jego skład wchodzą produkty mleczne,Poniżej omówiono najważniejsze zasady układania zdrowego jadłospisu.. Poznaj je i stosuj dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.. Prawidłowo ułożony jadłospis musi opierać się na kilku podstawowych zasadach.. JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ?. Przemyśl jakie są Twoje oczekiwania, np. w jakim celu chcesz zmienić menu.. Na decyzję tę wpływają różne czynniki np.: finansowe, klimatyczne, stan organizmu (choroba, ciąża, PMS, kulturystyka i wiele innych), czas .Zasady układania jadłospisów, obliczanie wartości odżywczej posiłku.. Piramida szczególnie nam poprowadzi, jak planować jadłospis.. Jeśli wszystkie potrawy beda gotowane, a zupy podawaneJadłospis jest narzędziem pomagającym zaplanować żywienie indywidualne jak i zbiorowe.. Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).Krótki kurs układania jadłospisu, czyli zdrowe odżywianie.. W jego skład wchodzą produkty mleczne,Kilka wskazówek jak dobrze skomponować swój jadłospis Każdy z nas codziennie komponuje swój jadłospis.. Układanie jadłospisów opiera się stałych niezmiennych zasadach.Jak uło.Bardzo dobrze Pani napisała sposób układania jadłospisu..

Czytaj więcej o zasady układania jadłospisu na WP abcZdrowie.

Do oceny wartości odżywczej jadłospisu wykorzystuje siętablice wartości odżywczej i normy żywienia Można to wykonaćw specjalistycznym programie komputerowym np.. Zgodnie z zaleceniami racjonalnego żywienia przyjęto, iż .Podstawowe zasady układania jadłospisów.. • • • • • • • • .Czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi konsumenta: Z prawej strony: - podawanie karty menu (jadłospisu), - prezentacja win i wódek, - napełnianie kieliszków, - napełnianie filiżanek z dzbanków, - podawanie potraw wyporcjowanych, - podawanie napojów w kieliszkach, - uzupełniane zastawy stołowej, - ustawienie wazy z zupą na stole, .Zasady układania jadłospisu Wielokrotnie pisałam, jakimi zasadami kieruję się przy tworzeniu własnych jadłospisów, dziś wpadła mi w ręce książka, w której dokładnie wypunktowano podstawowe zasady, którymi powinniśmy się kierować tworząc jadłospis dla naszej rodziny.3.. Tytuł wiadomości.Pisownia rz. Rz należy z kolei pisać wtedy, gdy w słowie, jego odmianie lub formie pokrewnej występują wymiany na R (wierzyć - wiara) oraz RR (mirze - mirra).Plik HS ZASADY UKŁADANIA JADŁOSPISU.ppt na koncie użytkownika pawyly • folder prezentacje • Data dodania: 23 lut 2011Układanie jadłospisów.. Prawidłowo ułożony jadłospis powinien spełniać kilka podstawowych zasad..

Dostosowanie jadłospisu do grupy żywionych gości.

Jadłospisy oceniali według metody punktowej i wyciągali wnioski na lekcji.. Przykładowy jadłospis, wartość odżywcza posiłku i ocena teoretyczna.. Dość ważne jest również stosowanie 10 zasad racjonalnego żywienia, czy piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.. Każdy dietetyk zajmujący się terapią żywieniową doskonale wie, że jednym z najbardziej pracochłonnych elementów programu terapeutycznego jest opracowywanie jadłospisów.. Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest Anmarsoft Marcin Olech, ul.Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.. Przygotuj listę nielubianych pokarmów, alergii pokarmowych - w ten sposób łatwiej będzie dostosować menu do Twoich oczekiwań.. NA SZKOLENIU M.IN. DOWIESZ SIĘ: - jak prawidłowo organizować żywienie zbiorowe, - jak stosować dobre praktyki w żywieniu zbiorowym, - jak prawidłowo układać jadłospisy dla poszczególnych grup wiekowychMłodzieżowy Ośrodek Wychowawczy ul. Gen.Sikorskiego 7a 41-922 Radzionków tel.. Nie zawsze wybór produktów czy potraw jest do końca przemyślany.. Powinien charakteryzować się dopasowaną do indywidualnego .Co jeszcze?. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzesku Zasady układania jadłospisów, obliczanie wartości odżywczej posiłku.. Jest to istotny problem zarówno ze względów .Zasady układania zdrowego jadłospisu..

Pozdrawiam.Zasady układania jadłospisów, obliczanie wartości odżywczej posiłku.

Podanie i omówienie tematu z wykorzystaniem prezentacji.Dane osobowe.. 13:00: Obiad: 13:30 - 15.45: 7.Umowy z firma cateringową a najnowsze wymagania prawne.Układanie jadłospisu Kraków.. Cel kursu: uczestnicy poznają zasady zdrowego odżywiania i przygotowywania jadłospisów.. Powinno być urozmaicone.. żywienia.. Uczniowie (młodzież) oceniali swój własny sposób odżywiania i zapisywali w formie jadłospisu przez okres dziesięciu dni.. Program: wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci; dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowiaWszystko na temat: zasady układania jadłospisu.. Obliczenie wartości odżywczej produktu, potrawy oraz całego posiłku.. Ogólna charakterystyka posiłków Zanim zacznie się planować jadłospis, trzeba najpierw ustalić liczbę posiłków w ciągu dnia i godziny ich przyjmowania.. Wprowadzenie.. Oczywiście, można korzystać z gotowych szablonów, ale to wypacza profesjonalizm.. Będzie on w formie testu dwustopniowego.. inż. Agnieszka Świątkowska Zgodnie z zaleceniami racjonalnego żywienia przyjęto, Bardziej szczegółowojadłospisu (tzw. gramówki) i porównaniu z zalecanąnormążywienia lub wyżywienia dla danej grupy..

Nawiązanie do lekcji związanej z zasadami układania jadłospisów.

Dieta 2, 4, 5, Energia, Dietetyk itp.ZASADY UKŁADANIA JADŁOSPISU DLA DZIECI I MŁODZIEŻY Jadłospis powinien pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.. Dostosować jadłospis do wieku, płci i stanu zdrowia dzieci.Podczas układania jadłospisu należy pamiętać o zasadach prawidłowego odżywiania się.. Rozdział 18 ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA RÓŻNYCH GRUP LUDNOŚCI 164.. Bardziej lub mniej świadomie decyduje co skonsumuje w danym dniu.. Planować jadłospis w zależności od potrzeb organizmu.. Wynotuj pytania - pamiętaj, że nie ma złych pytań!Zasady żywienia zbiorowego - układanie jadłospisów, normy żywienia, dobre praktyki, HACCP .. Żywienie, szczególnie zbiorowe, nie powinno być realizowane w sposób doraźny.. − sprawdzian postępów, który umożliwi Ci sprawdzenie poziomu wiedzy po wykonaniu ćwiczeń.. Pamiętajmy, że nikt nie lubi nudy, a dodatkowo wielu z nas również "je oczami", więc układajac jadłospis należy także pamiętać o zróżnicowaniu technik przyrządzania potraw, konsystencji jak również barwie.. Planować jadłospisy na dłuższy okres 7-10 dni.. 032-289-01-50 tel/fax.032-289-31-52 [email protected] układania jadłospisów Zalecenia żywieniowe dla różnych grup ludności.. Stosowanie różnych technik wykonywania potraw a tworzenie jadłospisów..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt